Nyttja sötningsmedel för att få den läckra söta smaken på ett nyttigt vis
Många kan aldrig ens ha i tanke sig något liv utan att ha möjlighet att söta.
Numera finns det alternativ som inte ger en viktökning. Sackarin är ett av många exempel på sötningsmedel man kan använda med gott samvete.
Bra samvete eller ej, sackarin är nu för tiden icke det enda alternativt ens den absolut bästa metoden till att söta med.
Sackarinet upptäcktes redan under 1800-talet och är en form av sötningsmedel som många använder i kaffe och te istället för socker. Sackarin har bland annat det egenskapen att den passerar kroppens hela matsmältningssystem utan att tas upp överhuvudtaget.
En gudasänd gåva till alla diabetiker. Sackarinets sötningseffekt på cirka 500 ggr mer är socker, är smått otrolig men tyvärr finns det en bismak av metall som inte uppskattas av alla.
Det finns flera alternativ, exempelvis Sukralos som blivit ett populärt sötningsmedel med få kalorier och som smakar riktigt gott.
Utöver att Sukralos har 500 ggr sötningseffekt kan det också hettas upp och används därför även till bakning. Sukralos är gjort av socker, det är därför det smakar som socker. Ett medel som är lite svagare i sötningsgrad är cyklamat.Cyklamat ett samlingsnamn för olika salter som används som sötningsmedel och har runt 40 gånger mer sötningseffekt än vanligt socker.
Aspartam är ett annat mycket välkänt sötningsmedel uppbyggt av två aminosyror; Fenylalanin och Asparaginsyra. Aspartamet i sig kommer vid användning brytas ned till Fenylanin och det marknadsförs som ett medel för dem som vill banta.
Aspartam har ett problem, att det smakar kemiskt.
Utöver de articifiella kan man finna också helt naturliga och de är mycket omtyckta
Speciellt de articifiella sötningsmedlen Aspartam och sackarin har diskuterats ganska häftigt de senaste åren om de kan vara skadliga för hälsan
När Stevia också kallad sötflockel, släpptes på öppna marknaden var det många som blev glada.
Stevia finns att tillgå som sötströ och är som namnet säger ett slags strösötmedel fast mycket nyttigare än vanligt strösocker. Stevias sötströ ger en sötning ungefär 18 ggr vanligt socker.
Sötar du med Stevia kanske du märker en lätt bismak av lakrits. Tillverkarna av Stevia försöker ibland att dölja denna smak genom att blanda i annat men oftast med ett dåligt resultat.
Ett alternativ till sötningsmedel är det naturliga Erytritol som finns i päron och äpplen. Det både ser ut som och smakar som socker. Man säger att smaken är näst bäst efter Sukralos.
I vanliga butiker kan det vara omöjligt att hitta både Erytritol och Sukralos men på e-shopparna prisad.se eller allt-fraktfritt.se finns de att beställa.
Du ska stoppa i dig stora mängder av articifiella sötningsmedel för att det ska anses vara farligt.
Om du inte gillar smaken av de naturliga sötningsmedlen kan du alltid prova att söta med sackarin eller Sukralos. Eftersom smakupplevelse är helt individuell är det din egen som ska avgöra vilken som blir din favorit.