Magnesiumstearat gör att tabletterna lossnar lättare

Tabletterna blir klara direkt. Något som man inte alltid tänker på är att det måste finnas släppmedel i tabletter. Om de inte har detta medel så kommer de att fastna på stansen som formar tabletten.

Om du vill kan du testa att använda magnesiumstearat. Då kan de tryckas ut lättare. De håller formen och kan packas för produktion.

Vad är magnesiumstearat?

Det är så enkelt som att magnesiumstearat kallas för släppmedel i tabletter. Det är nästan detsamma som en ätbar tvål med stearat och magnesium.

Magnesiumstearat ger den blanka ytan. Oftast doserar du 0,5 till 1%. Blanda det sist och max 5 minuter. Fel blandning kan göra tabletten skör.

Magnesium stearat är olösligt i vatten. Det är ett pulver som du sedan formar till tabletter. Ämnet är säkert att använda.

Produktionen måste vara enkel och snabb

Det ska gå fort idag. Stansarna kan köra nonstop idag. En automatiserad process kan dessutom paketera snabbare.

Inga människor behövs längre för tillverkningen och det minskar risken för bakterier. Det är klart att det kan uppstå fel och då får man stoppa pressningen för att se vad som händer inuti industrimaskinen.

En maskin kan producera flera tusen tabletter i timmen. Då använder den en stans. Större modeller har fler stanshuvuden, det finns maskiner som har upp till 32 huvuden. Då väller det ut färdiga tabletter.

Ibland måste pressningen avbrytas för service. mikrokristallin
I varje fall inte då man använder sig av magnesiumstearat som släppmedel.

Det är verkligen viktigt att stansen kan jobba på utan avbrott. Om en stans blir klibbig så betyder det ofta tvärstopp, jam i maskinen som måste köras baklänges och det kan sitta hårt innan det lossnar. Tablettstansen skadas kanske till och med av detta.

tabletter

För att det ska flyta på bra måste klibbmedlet bestå av 20 % och släppmedlet uppgå till 1 %.

Du kan köpa de båda på allt-fraktfritt.se

Det är viktigt med en bra produktion

Att göra tabletter kräver en god planeringsförmåga. Det gäller alla moment i tillverkningen, även släppmedel i tabletter.

Med god planering så kan man spara pengar och tid. Det lönar sig alltså att undersöka vilken typ av släppmedel som man bör använda i god tid. Slutkunden blir nöjd med en produkt som fungerar som den ska och som behåller rätt form.

Men alla moment är viktiga du får inte slarva.